Helyeim a Hazában:

 

Szent György-hegy

 

A Badacsony mostohatestvére: egy kicsit kisebb, és távolabb nőtt a víztől. Egészen pontosan a víz keletkezett távolabb tőle, merthogy a környező tanúhegyek (Badacsony, Csobánc, Gulács meg a többi) mind  3-4 millió évesek, a Balaton meg csak negyvenvalahány ezer éve alakult ki - a hegyekhez képest szinte tegnap. Megvan minden ismérve: középen meredek csonka kúp helyenként bazalt-orgonákkal, lapos tetővel, körben lankás lejtőkkel. A tetőről - merthogy szerencsére nincs rajta erdő mint a Badacsonyon - káprázatos panoráma nyílik minden irányba.

Bakancsos túrázóknak kötelező program a megmászása ! Nem tömeg-sújtotta  környék, autóval nem lehet túl közel menni, jócskán kell nyűni a cipőt míg a tetejére ér az ember az amúgy sok és jól jelzett turistautak valamelyikén. Az északi oldalon egy patinás kulcsos ház is van, bár a kulcsa jól el lehet dugva, mert mi már jó néhányszor jártunk erre, de mindig zárva volt.

A hegy szoknyáján körben szőlő, amelyekből csodafinom bor készül, "mint az anyatej" ahogyan Fekete István a Téli berek-ben írja. Az új kor szellentése persze elérte az itteni borászokat is, legalábbis azt a pincészetet ahová  pár éve betértünk. Szépen végigkínáltak négyünket többféle borral, mi meg majd' ölre mentünk hogy melyiket válasszuk. Mint kiderült, teljesen feleslegesen: a kannába, amit hazavittünk már valami buggyant ótvar lőre került... Nem írom ki a K. pincészet teljes nevét, mert a derék gazda fejlett erkölcsi érzéktől vezérelve biztosan beperelne...